Een belangrijk onderdeel van een bouwwerk is de constructie. De kwaliteit van de constructie bepaalt of het gebouw voldoende sterk en stabiel blijft, ook bij intensief gebruik en/of een calamiteit. Het team T&H Constructieve Veiligheid, dat bestaat uit 31 gedreven professionals op het gebied van bouwconstructies, toetst zowel op hoofdlijnen tijdens de vergunningverlening als in de fase van realisatie op technische haalbaarheid en uitvoering.

Een (particuliere) aanvrager laat zich ondersteunen door professionele partijen, zoals een architect, aannemer en een ontwerpend constructief bureau. De OD NZKG kijkt of de aanvraag voor een omgevingsvergunning voldoet aan de geldende wet- en regelgeving op het gebied van constructieve veiligheid. Tijdens de uitvoering van een bouwproject beoordelen wij de nadere uitwerking van het ‘constructief ontwerp’ aan de hand van berekeningen en tekeningen..

Maatwerk

Hoewel we zoveel mogelijk uniformiteit nastreven, blijven onze werkzaamheden per project maatwerk. Zo worden regelmatig aanvragen ingediend voor innovatieve projecten/werkwijzen, bijvoorbeeld een houten woongebouw met een aantal verdiepingen of de eerste 3D-geprinte constructies. Deze projecten kunnen niet altijd via de bestaande regelgeving worden getoetst; voor deze aanvragen is het systeemtoezicht (of risicogestuurd toetsen) goed toepasbaar: op basis van de inschatting van de risico’s schalen we het toetsniveau op of af. Deze risico’s kunnen betrekking hebben op het ontwerp van het gebouw (impact op de omgeving, technische risico’s, et cetera) en/of op het bouwproces (bijvoorbeeld: zijn er gekwalificeerde partijen betrokken?).

Projecten

Verder zijn wij betrokken bij verschillende projecten, zoals breedplaatvloeren, galerijflats, bruggen, casco funderingsonderzoeken en splitsingsverzoeken. Ook geven we advies over constructieve veiligheid bij tijdelijke bouwwerken voor evenementen, bij risicovolle bedrijven zoals tankopslag en worden we betrokken bij handhavingszaken en crisismanagement. Tot slot denken wij mee met de gemeenten en provincies van ons werkgebied over (bouw)beleid, geven we adviezen en stellen we kaders bij grote bouwplannen.

Stem